Webový prohlížeč, který používáte je zastaralý a není podporován (některé funkce nemusí fungovat správně). Prosíme aktualizujte si prohlížeč. Více informací na odkazu zde.
Prohlašuji, že jsem se seznámil se zásadami zpracování osobních údajů.
Nemáte účet?
Jazyk
Čeština
Slovenčina
English
Deutsch
Měna
Česká koruna (CZK)
Euro (EUR)
Americký dolar (USD)
Země
Česká republika
Vybrat jinou zemi
menu
Poradna Blog Doprava a platba

Doprava

Doprava pro zemi: Česká republika
Doprava Cena Doprava zdarma od
Balíkovna Balíkovna 63 Kč 1 490 Kč
Česká pošta - Balík Do ruky Česká pošta - Balík Do ruky 88 Kč 2 000 Kč
PPL PPL Od 90 Kč
Česká pošta - Balík Na poštu Česká pošta - Balík Na poštu 92 Kč
Zásilkovna domů - kurýr Zásilkovna domů - kurýr Od 91 Kč
Zásilkovna Zásilkovna Od 61 Kč
GLS GLS Od 97 Kč
PPL Parcel Shop PPL Parcel Shop Od 57 Kč 1 500 Kč
Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Osobní odběr - Výdejní box Uherské Hradiště Zdarma
Osobní odběr - Uherské Hradiště Osobní odběr - Uherské Hradiště 45 Kč

Platba

Dostupné způsoby platby jsou závislé na zvolené dopravě.
Platba Cena
Bankovní převod (zálohová faktura) 0 Kč
Dobírka 29 Kč
Hotově ve výdejně 0 Kč
Platební kartou ve výdejně 0 Kč
Platební karta online 0 Kč
Kontakt Dárky
Registrujte se a získejte výhody!
Zobrazit nabídku blogu
Máte dotaz?
Zeptejte se

Petr Střelec specialista zákaznické podpory
Petr Střelec
specialista zákaznické podpory

+420 511 444 940
V pracovní dny: 8:00-16:30

info@pepe7.cz

Jak vybrat in-line brusle?

13. 4. 2021, Thomas

Inline brusle jsou super parťákem pro pohyb na čerstvém vzduchu. Jak si ale vybrat ty nejlepší? Jednoduše! Čti dál a dozvíš se, na co si musíš dát při výběru kolečkových bruslí pozor.

Jaký typ kolečkových bruslí zvolit?

Typ kolečkových bruslí bys měl volit podle toho, jaký jsi bruslař. Především záleží na tom, jestli jsi pokročilý a víš, jaký styl Tě nejvíce baví a nebo se řadíš mezi začátečníky a ještě nemáš vyhrazený žádný styl. Další důležitý aspekt je povrch, na kterém budeš nejčastěji jezdit, rychlost jakou chceš jezdit a další. Na základě těchto požadavků můžeš vybírat z následujících skupin kolečkových bruslí:

  • FITNESS BRUSLE: Fitness brusle jsou nejčastěji používanými bruslemi. Tyto brusle jsou nejlepší variantou pro začátečníky. Mají tužší botu a větší - rychlejší kolečka. Fitness brusle jsou ideální brusle na výlety, kondiční bruslení, sportovní hry i akci s přáteli.
  • FREE BRUSLE: Free brusle jsou UNIVERZÁLNÍ brusle, které můžeš použít na fitness bruslení, ale také na freestyle (jízdu po městě, bruslení pozadu apod.). Brusle není stejně rychlá jako fitness s kolečky 90mm, ale i tak ji můžeš použít. Pokud chceš na bruslích dělat i něco jiného, než jenom jezdit rovně dopředu, freeskate jsou brusle přímo pro Tebe.
  • SPEED BRUSLE: Vysokorychlostní brusle určené pro závodníky. Tyto brusle mají dlouhý rám, nízké boty a vysoká kolečka. Boty jsou velmi tvrdé - často až nepohodlné. Ze začátku je naprosto běžné, že budeš mít puchýře a otlačeniny kolem paty a kotníků. Noha si ale časem zvykne, a pokud ne, je některé modely možné dotvarovat.
  • QUAD BRUSLE: Quad neboli dvouřadé trekové brusle jsou brusle především do hal a nebo na speciální hřiště. Tyto brusle mají široká malá kolečka, která jsou pomalá. Bohužel díky této velikosti ucítíte na cestě všechny nerovnosti. Jedná se spíše o stylové kousky, než o výkonnostní brusle.
  • IN-LINE HOCKEY BRUSLE: Hokejové In-line se podobají více klasickým bruslím než ostatním In-line. Zde se používají kolečka velikosti 72 - 80mm. Hokejové In-line mají 4 kolečka, která mají jinou velikost. Doprostřed se dávají větší kolečka než na kraj. Brusle se potom orientuje především podle těchto 2 středových koleček. S těmito bruslemi přežijete klasickou projížďku, ale nebudou tak pohodlné jako Fitness a nebo free brusle. Hockey brusle jsou především na hokej.
  • DĚTSKÉ BRUSLE: Hlavní přínos těchto bruslí je nastavitelná velikost v rozmezí 3 - 4 velikostí. Asi je každému jasné, proč to tak je... Upravování velikostí je jednoduché - zmáčknete pojistku, posunete špičku a pustíte pojistku. Není to nic složitého. Bota, velikost rámu i kolečka jsou menší než klasické fitness brusle, což znamená, že jsou také pomalejší a bezpečnější.

Jakou si vybrat velikost koleček u in-line bruslí?

Kolečka jsou pro kolečkové brusle jednou z nejdůležitějších věcí, která výrazně ovlivňuje výkonnost brusle. Velikost koleček najdeš na boční straně každého kolečka. Velikost je napsána v mm. Velká kolečka jsou rychlejší a jsou vhodná na nekvalitní povrch. Naopak malá kolečka jsou pomalejší a jsou vhodná spíše na kvalitní povrch in-line stezek apod. Výhodou malých koleček je jejich stabilita a vynikající ovladatelnost. Zápory jednotlivých variant lze kompenzovat jejich tvrdostí/měkkostí. Při výběru koleček je nejlepší orientovat se podle následujícího rozložení:

  • Děti: Ideální velikost koleček je 58-76mm.
  • Začátečníci: Ideální velikost koleček je 76-80mm.
  • Pokročilí: Ideální velikost koleček je 82-84mm.
  • Experti: Ideální velikost koleček je 90mm a více.

Jakou si vybrat tvrdost koleček u in-line bruslí?

Tvrdost koleček se u kolečkových bruslí udává v "A" jednotkách. Všeobecně platí pravidlo, čím je hodnota vyšší, tím je kolečko tvrdší. In-line kolečka se rozdělují na:

  • Měkká kolečka: Tvrdost koleček 80A a méně. Tato kolečka jsou pomalejší, ale mají vynikající ovladatelnost především v zatáčkách. Hodí se tedy do horšího prostředí. (Typické pro tvrdost koleček 74A)
  • Středně tvrdá kolečka: Tvrdost koleček 80A-90A. Tato kolečka jsou střední varianta, kterou můžeš použít v obou případech. Jedná se o klasickou zlatou střední cestu.
  • Tvrdá kolečka: Tvrdost koleček 90A a více.Tato kolečka jsou rychlejší, ale přenášejí větší otřesy z nerovností na cestě do bruslí. Mají horší ovladatelnost. Ideální pro vnitřní povrch a nebo pro kvalitní venkovní povrch in-line stezek. (Typické pro tvrdost koleček 90A)

Jaká ložiska in-line bruslí si vybrat?

Ložiska mají velký vliv na kvalitu a rychlost Tvé jízdy. Kvalitní in-line ložiska jsou označena ABEC + číslo. Zjednodušeně se dá říct, že čím větší číslo je, tím kvalitnější jsou ložiska a tím kvalitnější/rychlejší je i Tvá jízda. Pro výběr ložisek je nejlepší orientovat se podle následujícího rozložení:

  • Ložiska pro začátečníky: Ložiska s označením ABEC 1-5
  • Ložiska pro mírně pokročilé: Ložiska s označením ABEC 4-7
  • Ložiska pro velmi pokročilé: Ložiska s označením ABEC 7-9

Jakou vybrat velikost in-line brusle?

U výběru in-line bruslí hraje hlavní roli především jejich velikost. Koupit si kolečkové brusle ve správné velikosti je velice důležité. Z tohoto důvodu bys měl při koupi nových bruslí postupovat podle následujícího postupu:

1) Měření velikosti nohy

  • Na čistý papír položíme bosou nohu a obkreslíme ji.
  • Vezmeme dva nejvzdálenější body od sebe a uděláme si kolmou linku až na okraj papíru (na obr. níže se jedná o přerušovanou čáru).
  • Přiložíme pravítko - počáteční bod 0 bude začínat na jedné lince. Druhá linka nám ukáže naměřenou hodnotu.
  • K naměřené hodnotě přičteme 0,5cm (při sportu totiž noha trochu nateče a chodidlo musí mít prostor).
  • Výslednou hodnotu si zapamatujeme nebo zapíšeme.

Př. Na papíře je obkreslená mužská noha, která má po změření 26cm. Přičteme 0,5cm, tzn. výsledná hodnota, kterou si zapamatujeme nebo zapíšeme, je 26,5cm!

2) Výběr kolečkové brusle

Nyní si zvol kolečkové brusle, které by sis rád u nás koupil.

3) Výběr správné velikosti in-line brusle

*Jakmile si vybereš kolečkové brusle, které se ti líbí, tak přímo u produktu najdeš 4 různé velikosti(UK, EU, US, cm). Např. na našem příkladu potřebujeme velikost 24,8cm, což u in-line bruslí POWERSLIDE je velikost UK 6 = EU 39 = US 7.

Pokud si nejsi jistí, neváhej nás kontaktovat, rádi Ti s výběrem pomůžeme.

V případě objednání špatné velikosti si stačí přečíst sekci Reklamace a výměny, kde je jednoduchý návod, jak v takovém případě postupovat.

Rada: Neměř své nohy hned po ránu, protože během dne mohou mírně otéct v důsledku tepla a aktivity. Nejlepší doba pro měření nohou je na konci dne.


Zaujal Vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Tato stránka v rámci poskytovaní služeb využívá cookies, pokračováním v návštěvě stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací, včetně informací o jejich odstranění a vypnutí naleznete zde .