Vitamín E (neboli tokoferol) patří mezi antioxidanty, zamezuje hromadění škodlivých látek v těle a podporuje účinnost Vitamínu A. Tělo si nedokáže vitamin E vyrobit samo, je tedy třeba ho přijímat v potravě či doplňcích stravy.
Kde se vitamín E nachází
- Bohatým zdrojem vitaminu E jsou obilné klíčky, sójové boby, rostlinné oleje, ořechy, vejce, luštěniny, rostlinné oleje, růžičková kapusta, listová zelenina, celozrnné obiloviny, špenát.
Vitamin E je rozpustný v tucích a v těle se může při nadbytku ukládat v tukových zásobách a játrech.
Dávkování vitamínu E
Denní doporučená hodnota příjmu pro dospělého je 12 mg.
Účinky vitamínu E
- Má antioxidační činnost, díky které chrání buněčné membrány před poškození volnými radikály
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Nejdůležitější antioxidant v těle
- Vitamin E účinně zasahuje v prevenci řady onemocnění, jako jsou ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění, stárnutí a Alzheimerova a Parkinsonova choroba
Co je dobré vědět o vitamínu E
- Kuchyňskými úpravami a zpracováním potravin (včetně zmrazení) dochází k výrazným ztrátám Vitamínu E.
- Tabák snižuje hladinu vitaminu E.